Keresés
Close this search box.

Babaváró hitel: vannak elutasítások! Mutatjuk az okokat!

Szinte mindenki tudja már fejből a babaváró hitel alapvető feltételeit. Annak rendje és módja szerint mindenki elindult elsején beszerezni az OEP igazolást majd egyenesen mentek a számlavezetőjükhöz vagy a legközelebbi bankba, ami az útjukba esett, gondolva, hogy megfelelnek mindennek, majd jött a fekete leves.

Amit mindenki tudott:

  • házasnak kell lenni,
  • hogy legalább az egyik fél első házassága kell legyen
  • a gyermek az igénylést követő 5 évben kell születnie
  • 3 év TB jogviszonyt kell igazolnia minimum az egyik félnek, ami eredhet munkaviszonyból, vagy akár felsőoktatási jogviszonyból is, de nem lehet 30 napnál több megszakítás
  • ne legyen tartozásukat a NAV felé
  • ne szerepeljünk a KHR/BÁR listán
  • a házaspár női tagja 18-41 év közötti legyen
  • az egyik félnek legyen magyar lakcíme

Vitték a bankszámla-kivonatokat, munkáltatóit, OEP igazolást, de a bank elutasította

Hogy történhet ez, ha minden felsorolt feltételnek megfelelnek? A válasz röviden, hogy a hitelt a bank hagyja jó, vagy utasítja el, a döntés náluk van és nagyjából minden bank másképp bírál. Egészen alapvető dolgokban is különböznek.

Kezdjük az életkorral. Gyakorlatilag mindössze 3 bank van, akinél 18 éves kortól lehet igényleni, kettő, akinél 20 év az alsó határ, de van, aki 21 vagy 23 éves kortól fogadja be az igényléseket. De nem mindegy az sem, hogy a férj hány éves lesz a lejáratkor, itt 65 éve az alsó határ a felső pedig a 75.

Szabadon használhatjuk az összeget, azonban klasszikus hitelkiváltásra is csak 3 bank adja a babavárót. A klasszikus alatt azt értjük, hogy a JTM-be (jövedelemterhetségi mutató) a kiváltandó hitelek törlesztőrészletével nem számolnak, mivel azokat szeretnénk a hitelből kifizetni. Ilyen esetben egyébként első körben azt az összeget kapjuk meg, amivel rendezzük a meglévő tartozásunkat. A hitel többi részét zárolják addig, amíg a hitelkiváltás le nem igazoljuk a banknak.

Ha már JTM…

Mindössze 3 olyan pénzintézet van, aki a hiteligényléskor a babaváró kölcsön kamattámogatott törlesztőjével számol. Mit is jelent ez? Ha pl. a jövedelmünk 200 ezer forint és van egy meglévő 40 ezer forintos törlesztőnk (amit nem váltanánk ki) és az adott bank, akitől felvennénk a babavárót, nem a kamattámogatott összeggel számol, akkor azt jelenti, hogy nem férünk bele az 50%-os jövedelemterheltségbe, ami 500 ezer forint alatti jövedelem esetén a maximum. Egy példa: Ha 200.000 Ft (jövedelem) – 40.000 Ft (meglévő törlesztőnk) – 88.000 Ft (kamattámogatás nélküli babaváró) = 72.000 Ft (szabadon megmaradt összeg a jövedelmünkből). Ez pedig kevesebb, mint a jövedelmünk 50%-a.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk