Keresés
Close this search box.

Bankot váltanál? Ne aggódj: egyszerűbb, mint gondolnád!

Ha te is szeretnéd lecserélni elavult, régi bankszámládat egy olcsóbbra és jobbra, akkor ne hezitálj: tedd meg! Attól félsz, hogy ez problémás? Van egy kedvező hírünk: 2023-ban már nem az – gyorsan, könnyen rátalálhatsz a részedre legoptimálisabb számlacsomagra, és akkor sem kell elrettenned, ha ehhez még bankváltás is kell. Napjainkban már ez is gördülékenyen megy.

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy az évekkel ezelőtt nyitott bankszámlájukat nem cserélik le, vagy újíttatják meg, így elesnek a mai modern folyószámlák előnyeitől. Többek között attól, hogy lényegesen olcsóbban bankoljanak. Egy jól kiválasztott számlacsomaggal nagyon sokat lehet spórolni, érdemes minél előbb lépni neked is. Tudjuk, mivel folyamatos időhiánnyal küzdesz, visszatartó erőnek számít az a hiedelem, hogy a bankváltás macerás és sok utánajárással jár. DE. Gondolj bele: azt a pénzt is fáradtságos munkával kerested meg, amivel többet kell kifizetned egy régi bankszámla fenntartása miatt.

Az új bankszámlával sokat nyerhetsz

A legtöbben a bankszámlákhoz tartozó díjakra mintegy kötelező, járulékos költségre tekintenek, és mivel ezek általában kisebb költségek, szinte észrevétlenül csökkenti az egyenleget. Viszont éves szinten ezek az elhanyagolhatónak tartott forintok akár több tízezres, nem ritkán akár százezres kiadásra is rúghatnak.

Amennyiben egy helyen akarod látni az aktuális bankszámládhoz tartozó költségeket, arra tökéletesen alkalmas az az éves díj kimutatás, amelyet 2023. január 31-ig meg kellett kapnod a bankodtól. Ezen a költségösszesítőn minden banknál egységesen és átlátható formában szerepelnek a különböző szolgáltatásokhoz tartozó összegek, így már könnyű lesz eldönteni, mennyire éri meg számodra az adott számlacsomag.

Hol találhatod meg az éves díjkimutatást?

A legtöbb banknál az a bevett gyakorlat, hogy azok az ügyfelek, akik a havi számlaértesítőt postán kérik, azok az éves kimutatást is postán kapják kézhez. Akik digitálisan bankolnak, azok a havi kimutatásokat is elektronikusan kapják, így az összesítőt is így fogják megkapni: a tájékoztató dokumentumot ebben az esetben a netbankon, vagy a mobilbanki applikáció felületen lehet elérni.

2023-ban miként érdemes bankszámlát váltani?

Ha a költségeket túlzónak tartod, akkor érdemes alaposan körülnézni és megismerni az éppen elérhető legjobb bankszámla-ajánlatokat. Manapság már sokféle modern, a digitális megoldásokhoz jól illeszkedő bankszámla elérhető, amelyek között akár még teljesen ingyenes használatot biztosító ajánlatokat is találhatsz.

Sokan bizonytalanodnak el az ingyenes lakossági bankszámlák lehetőségének hallatán, mert nehezen hiszik el, hogy egy szolgáltatásért ne kelljen fizetni. Szerencsére ezekre a számlacsomagokra nem vonatkozik az “olcsó húsnak híg a leve” jól ismert tézise, viszont vannak a használatával kapcsolatban olyan elvárások, amelyekre oda kell figyelni annak érdekében, hogy kihasználhasd a díjmentességet.

Emiatt a kiválasztás előtt célszerű alaposan körbejárni az egyes díjcsomagokról szóló ismereteket és a hozzájuk kapcsolódó feltételeket. Nem kell nagy dolgokra gondolnod – gyakori, hogy elég csak némi változtatásokat bevezetni a bankolási szokásaidban: például a személyes ügyintézés helyett mobil- vagy netbankon keresztül utalni, kihasználni a jogszabály által biztosított ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, vagy a drága sms-ek helyett mobilbanki push értesítéseket beállítani.

A bankváltás is egyszerű

Ha a meglévő bankodnál nem találsz jó ajánlatokat, de egy másik banknál igen, akkor a bankváltás lehetősége ne riasszon vissza. Köszönhetően az egyszerűsített bankváltásnak 2023-ban is egyetlen bankfióki látogatással gyorsan és gördülékenyen nyithatsz új bankszámlát és szüntetheted meg a régit.

Ez a szolgáltatás ma már minden banknál elérhető, aminek eredményeképpen személyesen elég csupán egyetlen alkalommal megjelenni az új banknál és a számla megnyitásával egyidőben kitölteni az egyszerűsített bankváltási kérelmet. Innentől a két bank egymással együttműködve dolgozik, a régi bankodnál vezetett számlát lezárják, a fennálló egyenleg pedig jóváírásra kerül az új bankszámlán.

Ráadásul, ha a korábbi banknál beszedési megbízás volt beállítva, akkor amellett, hogy a változásról a szolgáltató partnereket is értesítik, még automatikusan átvezetik a beállítást az új bankszámlára is. Kérés esetén még a rendszeres kifizetők is értesítést kapnak az új utalási adatokról (ők azok, akik az elmúlt 13 hónapban legalább négy alkalommal utalást intéztek a korábbi számládra). Lehetőség van az állandó utalások rögzítésére is, ahogy azon partnerek is átvezethetők, akiknek korábban nem utaltál rendszeresen.

Hogyan találhatod meg a számodra legjobb bankszámlát?

Az új bankszámla kiválasztásakor nem árt alaposan ismerni a saját bankolási szokásaidat, hiszen ez határozza majd meg, hogy neked melyik konstrukció lehet az ideális. Érdemes megvizsgálni azt is, hogy milyen feltételekkel használhatók, és mit tudnak a díjmentes csomagok, mert előfordulhat, hogy a legolcsóbb bankszámlák úgy is elérhetők, hogy alapjaiban nem kell megváltoztatni a szokásaidat.

Néhány példa az ingyenes számlára:

  • UniCredit Bank Partner Aktív Zéró számlacsomag – elérhető már 75 ezer forintos jövedelemmel, 3 évig használható díjmentesen
  • CIB Bank ECO bankszámla – elérhető a minimálbérnek megfelelő jóváírással
  • Raiffeisen Premium Gold 2.0 – kiemelkedő szolgáltatásokat kínál díjmentesen a minimum havi 400 ezer forint számlára érkezését vállalni tudó ügyfeleknek
  • Raiffeisen Premium Select bankszámla – a jelenleg kínált legexkluzívabb szolgáltatásokkal várja az ügyfeleket, havi 1 milliós beérkező jóváírás mellett költségek nélkül, számos kényelmi és VIP funkcióval.

Ha te is szeretnéd lecserélni elavult, régi bankszámládat egy olcsóbbra és jobbra, akkor ne hezitálj: tedd meg itt!

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk