Keresés
Close this search box.

Hogyan igényelhetsz babaváró hitelt 2023-ban

A Babaváró hitel a feltételeknek eleget tevő házasok számára már 2019 júliusa óta elérhető. A sokak által kedvelt támogatott hitelprogram eredetileg 2022 év végén már véget ért volna, de a támogatást a kormány meghosszabbította, ennélfogva még az idén és előreláthatólag 2024-ben is rendelkezésre állhat ez a kedvezményes, szabadon felhasználható lehetőség, a maximálisan 10 millió forint összegű kamattámogatott hitelprogram.

Milyen feltételekkel igényelhető a Babaváró hitel 2023-ban?

A Babaváró hitel már az indulása óta töretlen népszerűségnek örvend, nem véletlenül, hiszen a segítségével akár 10 millió forint szabadon felhasználható, alapesetben kamatmentes kölcsönhöz juthatnak a gyermekvállalást tervező házaspárok – így ti is. Ez óriási támogatás lehet a fiatal családok számára, hiszen hozzájárulhat akár az otthonteremtéshez, akár a lakáskorszerűsítéshez, a gyermekek érkezésével járó költségek finanszírozásához, vagy egy nagyobb családi autó megvásárlásához is.

A hitelösszeg felhasználásnak lényegében csak a képzeletetek és az igényeitek szabhatnak határt, ugyanis ennél a támogatásnál nincs sem számlabemutatási, sem utólagos igazolási kötelezettségetek arról, hogy mire fordítottátok a felvett összeget.

A gyermekek érkezésével (12 hetes magzati kortól) a kedvezmények sora folyamatosan bővül:

 • ha az igénylést követő 5 éven belül gyermek születik, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes, a törlesztőrészletek fizetésére pedig 3 év halasztást kérhettek
 • .a második gyermek megszületésével újabb három évre kérhetitek a törlesztés felfüggesztését, illetve elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát
 • ha pedig három gyermeket terveztek és a legifjabb baba is megérkezik, elengedésre kerül a teljes tartozás, így a felvett hitel vissza nem térítendő támogatássá alakul át

Fontos tudnotok azt is, hogy a Babaváró hitel futamideje akár elérheti a 20 évet is, ami alatt a törlesztőrészlet maximális összege 50 ezer forint lehet.

A Babaváró hitel feltételei 2023-ban

Az alapvető, kormányrendeletben ismertetett feltételek most sem módosultak, 2023-ban is az alábbi feltételeknek kell megfelelnetek, ha igényelni szeretnétek a kedvezményes hitelt:

 • a feltételek közül a legfontosabb a házasság ténye, aminek a valódiságát az Államkincstár ellenőrzi
 • az igénylés benyújtásakor a pár mindkét tagjának 18 évesnél idősebbnek kell lennie, viszont a feleség életkora nem haladhatja meg a 41 évet
 • mindkét félnek magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie
 • a házaspár legalább egyik tagjának minimum 3 év folyamatos TB jogviszonyt kell tudni igazolni (ez szokta jelenteni a legnagyobb problémát)
 • az igénylők nem lehetnek büntetett előéletűek,
 • az igénylők nem rendelkezhetnek köztartozással, illetve egyikük sem lehet negatív státuszú KHR adós.

Ha ezeket az alapfeltételek teljesíteni tudjátok, akkor az már a hiteligényléshez ideális kiindulási alapot jelent. A következő lényeges pontot a banki hitelbírálati feltételeknek való megfelelés jelenti. A bankok amikor a megvizsgálják a körülményeiteket a kormányrendeletben meghatározottaknál szigorúbban is eljárhatnak – így előfordulhat, hogy az életkor tekintetében, vagy a jövedelmetek vizsgálatában érhetnek kellemetlen meglepetések. (Van olyan pénzintézet, ahol csak 21-23 éves kortól adnak kölcsönt, van ahol a férj életkora is nagymértékben számít) Eltérő lehet az egyes jövedelemtípusok elfogadásának rendje, illetve még az is, hogy az adott hitelintézetnél mekkora összegű jövedelmet fogadnak el.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani az igényléshez?

Az igényléshez elkerülhetetlen néhány személyes irat és igazolás benyújtása – mindenképp be kell mutatnod:

 • a személyazonosságot igazoló okmányokat, lakcím- és adókártyát
 • 30 napnál nem régebbi jövedelemigazolást (a vállalkozóként tevékenykedőknek NAV jövedelemigazolást)
 • 3-6 hónapra visszamenőleg a bankszámlakivonatokat
 • a TB jogviszony igazolásra alkalmas dokumentumokat
 • nyilatkoznotok kell a házasság fennállásáról, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről is
 • ha pedig az igényléskor már úton van a baba, akkor a várandósgondozási kiskönyvet is be kell mutatnotok

Hol és hogyan kell igényelni a Babaváró hitelt?

2023-ban az igénylések befogadása minden banknál folyamatos. Fontos kiemelni azonban, hogy nagy jelentősége van annak, hogy melyik pénzintézethez adjátok be az igénylést. A gyors és gördülékeny igénylés érdekében a bankok közötti eltérések miatt célszerű az ügyet egy olyan független pénzügyi szakértőre bízni, aki alaposan ismeri az eljárásrendeket és azonnal oda tud irányítani benneteket, ahol az igénylés sikeressége a legvalószínűbb.

Gyakori kérdés: vissza lehet fizetni a Babaváró hitelt?

Igénylés előtt biztos bennetek is felmerül a hitel visszafizethetőségének kérdése. Szerencsére ennél a kölcsönnél is van lehetőség az elő- illetve a végtörlesztésre, amit ebben az esetben díjmentesen megtehettek, akár a kedvezményes hitel részleges, vagy teljes visszafizetéséről.

A Babaváró hitel visszafizetésével kapcsolatban azonban mégis érdemes résen lennetek, hiszen nem minden esetben jártok jobban, ha éltek a lehetőséggel. Ha ugyanis a futamidő első öt évében, még az első gyermek érkezése előtt fizetnétek vissza a tartozás legalább felét, akkor a kapott kamattámogatást egy összegben kell rendeznetek az állam részére. Abban az esetben viszont, ha valamilyen okból veszélybe került a támogatásra való jogosultság, érdemes megfontolni a visszafizetést, hiszen ilyen esetben a büntetések és a később esedékes kamatok megfizetése elkerülhető.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk