Keresés
Close this search box.

Így kaphatsz hitelt autóvásárlásra

Nincs bosszantóbb, mint amikor sietnél – azaz lényegében mindenkor – nem indul, vagy lerobban az autód. Megoldandó problémák lavináját indítja el: hogy jutsz el oda, ahova szeretnél, hogyan és kivel szállíttatod el (ez is költség), kit hívj segítségül, ki javítja meg ( a szerelők hiánya egy külön kérdés), mi lesz addig, amig újra üzemképes lesz? A legjobb az lenne, ha egy újat tudnál venni, de mivel nem sok tartalékod van ez kivitelezhetetlennek látszik, ahogy az is gondot jelenthet, hogy egy “jó karban lévő” használt autót beszerezz. Mi a megoldás?

Ne dobd ki, inkább javítsd fel!

Igen. Cserben hagyott, de legalább ismered – tudod, hogy mi az, amit már cseréltettél bene, így, ha nem valami végzetes hiba döntötte le a lábáról a családi autót, érdemes azt feljavítani. Ha egy másik használt autót veszel senki sem garantálja, hogy az első adandó alkalommal az út szélén hagy…

A régi, ha rendszeresen karbantartod, javítod, vagy egy komolyabb felújítást is hajlandó vagy vállalni, vígan tovább használhatod. Igen ám, de ez is pénzbe kerül – sokszor nem is kevésbe. Egyre többen használják ki ezen költségek fedezésére a személyi kölcsönt, amely igényléséhez nem kell ingatlanfedezet és szabadon felhasználható.

Ha mégis másik használt autót veszel

A személyi kölcsön autó vásárlására is fordítható, ami jó hír, hiszen így egy – elvileg – jobb állapotban lévő – elvileg – üzembiztosabb autó gondoskodik majd a mindennapjaid gördülékenységéről. A hitelösszeg meghatározásánál azonban ne csak az autó vételárával kalkulálj, hanem vedd számításba az átírási- és a szerviz költséget is. Ugyanis az, hogy másik autót vettél nem jelenti azt, hogy csak átülsz és már hajthatod is évekig zavartalanul.

Szervizköltségre érdemes minimum 500 ezer forintot félretenni, ami nem biztos, hogy elég is lesz, hiszen csak egy teljes motorfelújítás 400-500 ezernél kezdődik, ahogy egy esetleges kuplungcsere is tetemes összegbe kerül. Nem olcsó mulatság a gumiabroncsok cseréje vagy az autó vizsgára való felkészítése sem.

Autóvásárlás, autójavítás hitelből

Van, amikor sem az egyik sem a másik nem várhat heteket, hónapokat, azaz rövid időn belül pénzre van szükséged ahhoz, hogy előre tudj lépni. Ilyenkor jönnek jól a szabad felhasználású, fedezet nélküli személyi kölcsönök. A szabad felhasználás azt jelenti, hogy a pénzintézet nem köti meg a kezed abban, hogy mire költöd az összeget – azaz nem kell a számlákat gyűjtögetni azért, hogy azt igazolni tudd.

Az pedig, hogy a személyi kölcsön igényléshez nem kell ingatlanfedezet, több szempontból is előnyökkel jár. Egyrészt nem jelent problémát az igénylésnél az, ha nincs a tulajdonodban olyan ingatlan ami fedezetként bevonható, másrészt ha van ingatlanod nem kell megterhelni az autóvásárlás miatt – nem kockáztatod azt hogy nem fizetés esetén elárverezik. Ahogy azzal is sok pénzt megspórolhatsz, hogy nem kell értékbecslést végeztetni, földhivatalban ügyintézni, ügyvédet fogadni.

A személyi kölcsön átfutási ideje rövid, ha minden feltételnek eleget teszel, akkor már 5-6 munkanapon belül a számládon lehet az összeg.

Milyen feltételei lehetnek a személyi kölcsönnek?

A klasszikus értelemben vett személyi kölcsönnel maximum 10 millió forint összeghez juthatsz, a bank megvizsgálja a hitelképességedet és a hitelbírálat pozitiv eredménnyel zárul. Feltételek:

  • nem szerepelhetsz rossz adósként a KHR adatbázisban,
  • a bank által elfogadott igazolt nettó jövedelmednek el kell bírnia az igényelt kölcsön havi törlesztőrészletét. Hiteltörlesztésre a nettó jövedelmed legfeljebb 50%-át (500 ezer forint felett a 60%-át) fordíthatod. A jelenlegi bizonytalan helyzetben azonban nem célszerű elmenni eddig sem – ki tudja milyen drágulás várható még, miközben a bérek nem emelkednek.

Mennyire számít, hogy melyik bankot választod?

Ha bizonytalan vagy a választásban, akkor ajánlott egy hitelszakértő segítségét kérned, mert laikusként te sem tudhatod, hogy a te egyedi helyzetedben mi lenne a legmegfelelőbb, legelőnyösebb hitelkonstrukció. Például a bankok nem egyformán fogadják el a vállalkozói, a készpénzes vagy éppen a külföldi jövedelmet, ahogy a hitelek árazásánál is különböző módszereket alkalmazhatnak.

Mindig érdemes a minél kedvezőbb hitelt megcéloznod, mert nagy luxus lenne valamiért a szükségesnél többet fizetned. Ma már a tájékozódás sem jelenthet gondot, hiszen az online térben sok olyan hasznos weboldal van, ahol a kalkulátorok segítségével naprakészen megnézheted az egyes bankok személyi kölcsön ajánlatait. Megtudhatod a THM alapján, hogy melyik a legkedvezőbb, majd a biztonság kedvéért megkérdezhetsz valakit, aki jártas a témában.

Az autóvásárlás vagy javítás költsége magas, de ha a jármű nélkülözhetetlen az életedben, nincs más választásod – áldozni kell rá. Akár úgy is, hogy hitelt veszel fel miatta.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk