Keresés
Close this search box.

A váratlan helyzetek megmentője

A pénz szükségszerű csereeszköz, amiből jó, ha van elegendő. Az, hogy összegszerűen mennyit takar az “elegendő” kifejezés, mindenkinek mást jelent. Egy azonban biztos: vannak olyan helyzetek a te életedben is, amikor olyan váratlan kiadások merülnek fel, hogy az azonnali “tőkeinjekciót” feltételezne. Igen ám, de mi történik olyankor, ha nincs tartalékod, nem tudsz/vagy nem akarsz kölcsönkérni senkitől? Ilyenkor jönnek be a képbe azok a gyorsan és egyszerűen igényelhető kölcsönök, amelyek ha ideiglenesen is, de áthidalják a problémát. Most ezekről a hitelekről lesz szó részletesebben, némi kapaszkodót nyújtva számodra a már-már kilátástalannak tűnő helyzetedben.

A hiteleknél fontos a gördülékenység

Mint az életben mindenhol, a hiteligénylés során is elvárás, hogy a kölcsönhöz jutás folyamata minél gördülékenyebb és gyorsabb legyen. Ezt a pénzpiaci szereplők is felismerték, így a termékeikkel idomulnak az egyre növekvő ügyféligényekhez. Ennek köszönhetően a gyorsaság mellett napjainkban már számos olyan kényelmi funkciót is igénybe vehetsz, amivel lerövidítheted, vagy akár teljesen ki is hagyhatod a személyes banki ügyintézést és otthonról, online elvégezheted a kölcsön igénylését.

Aki gyorsan ad, kétszer ad

Biztos te is hallottad már a fenti mondást, illetve lehet, hogy már meg is kellett tapasztalnod a benne rejlő igazságot. Olyan vészhelyzetek sora merülhet fel az életed során, amikor nagyon rövid időn belül pénzre van szükséged. Ilyenkor nemhogy hetekig, de napokig sincs időd arra várni, hogy időpontot kapj a személyes ügyintézésre, vagy órákig várakoz egy bankfiókban. A gyors hiteligénylés pár óra, vagy maximum 1-2 nap alatt lezajlik, nincs szükség fölösleges körökre, minden elintézhető online, és ha minden jól megy a pénzt már utalják is a számládra.

Mindennapi bizonytalanságok

Az elmúlt évek gondokkal terhelt napjai (járvány, háború, infláció, drágulás) jól rávilágítottak arra, hogy a biztosnak hitt világunk milyen bizonytalan lábakon áll. Hetek, napok, órák alatt olyan kedvezőtlen fordulatok érhetik szűkebb-tágabb környezetünket és bennünket, amelyek joggal keltenek szorongást mindannyiunkban.

Aki építkezésbe kezdett rádöbbent, hogy annyira megdrágultak az építőanyagok és megemelkedett a munkabér, hogy képtelen tovább finanszírozni az építkezést. Aki autóvásárlást tervezett ráébredt, hogy csak a meglévőt kell feljavítania, mert az kevesebbe kerül. Van, aki elvesztette a munkahelyét…A problémák a végtelenségig sorolhatóak lennének, de valamennyi esetben főszerepet játszik a pénz, azaz annak a hiánya.

Mit tehetsz akkor, ha már felélted a saját megtakarításaidat, de pénzre van szükséged?

Amennyiben van rendszeres jövedelmed, magyarországi álandó lakcímed, betöltötted a 18-at és nem szerepelsz a KHR negatív listáján, akkor a hitelpiac számos megoldással áll a rendelkezésedre. A szükséges összegtől függően sokféle gyorsan megkapható kölcsönből választhatsz, ilyenek a gyorskölcsönök, az áruhitel, a folyószámlahitel, a hitelkártya valamint a személyi kölcsön is.

Mielőtt azonban belekezdenél a hiteligénylésbe, tanácsos az egyes lehetőségek közötti párhuzamokat és különbségeket, valamint az előnyöket és hátrányokat megismerned. Ha ugyanis nem vagy elég tájékozott könnyen előfordulhat, hogy a végén megbánod, hogy az adott hitelterméket választva milyen kötelezettségeket vettél a nyakadba.

Melyik esetben, mennyi idő vesz igénybe az, hogy a számládra érkezzen a pénz?

Újra felmerül az időtényező: ebből a szempontból a leggyorsabb megoldást a gyorskölcsönök jelentik, amelyek a személyi hitelek speciális típusaként szabad felhasználásuak, és nem igényelnek ingatlanfedezetet. Jellemzően kisebb összegben igényelhetők 100 ezer és 1 millió forint között igényelhetők (vannak olyan bankok, ahol már többet is adnak), rövid futamidővel, akár heti törlesztéssel. z online igénylési folyamat eredményeképpen, ha a bank által meghatározott minden feltételnek megfelelsz a pénz órákon belül a számládon lehet. Viszont ennek az az ára, hogy egy normál személyi kölcsönnél drágábban veheted csak igénybe ezt a megoldást, ezért alapos megfontolás után mindig csak a legvégső esetben és a lehető legkisebb összegben érdemes igényelni.

Az áruhitelek helyben, a vásárlás helyszínén azonnal elérhetők, gyakran 0%-os THM-mel. Az adott nagyáruházban az általad kiválasztott áru vásárlására igényelheted, a rövid futamidő miatt magas törlesztőrészlettel. Ha szabadon szeretnéd felhasználni a hitelezett összeget, akkor az áruhitel nem lesz megfelelő választás a számodra.

A folyószámlahitel netbankon történő igénylése után, akár már másnap pénzhez juthatsz, mert olyan egyedülálló megoldás, ami lehetővé teszi, hogy saját bankszámlád egyenlegének megnövelésévél juss pénzhez. Csak kis összegben célszerű igénybe venni, mert igen magas kamatozás jellemzi, amit a bankszámládra beérkező jóváírásokkal tudsz pótolni.

Néhány napot vesz igénybe a hitelkártya igénylése, ráadásul csak akkor használhatod díjmentesen, ha online vagy személyesen vásárolsz vele, valamint, ha az igénybe vett összeget mindig az adott időszakon belül visszatöltöd rá. Ellenkező esetben a bank igen drága díjakat számít fel.

A klasszikus személyi kölcsönök igénylése pár nap leforgása alatt lezajlik. A konstrukció előnye, hogy nagyobb összegben (10 millió forint) és hosszú futamidőre (8-10 év) is rendelkezésre áll.

Tanácsok a gyors és optimális hiteligényléshez

A gyors és optimális hiteligényléshez érdemes néhány jó tanácsot megfogadnod:

  1. Határozd meg a célokat, és az azok megvalósításához szükséges hitelösszeget. Ha az autód megjavítása a cél, amihez 300 ezer forintra van szükséged, akkor ne igényelj ettől lényegesen nagyobb összeget.
  2. Kérdezz meg egy szakértőt, aki a témában járatos – vázold fel a helyzetedet, körülményeidet és kérj tőle javaslatokat a megoldásra.
  3. Nézd meg az egyes bankok ajánlatait, kalkulálj, számolj – hasonlítsd össze a saját bankod ajánlatával
  4. Légy résen a szerződéskötésnél – azaz olvasd végig az első betűtől az utolsóig – az apróbetűs részt is! Ami felett most nagyvonalúan elsiklasz, lehet, hogy később súlyos tízezrekbe kerül majd.
  5. A folyósításra kerülő pénz szabad felhasználású ugyan, de tartsd kordában a vágyaidat – azaz valóban arra használd, amire felvetted
  6. Ügyelj a törlesztőrészletek pontos megfizetésére – egyrészt nem kell elviselned a nem fizetéssel járó kellemetlenségeket, másrészt nem kerülsz fel arra a KHR negatív listára, ami a későbbiekben a hitelfelvételt ellehetetleníti.

Mert ki tudja: lehet hogy 2-3 év múlva is kerülhetsz olyan szorult helyzetbe, amikor jól jöhet egy gyorskölcsön.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk