Keresés
Close this search box.

Mitől gyors egy gyorskölcsön?

A gyorskölcsön a személyi kölcsönök egy speciális fajtája, azaz nem egy különálló termék.

Mindaz jellemző rá, ami a személyi hitelekre: például, hogy a jelzálog hitelekhez mérten alacsonyabb összegű, rövid futamidejű kölcsön, amihez nem kell sem önerő, sem ingatlanfedezet.

A legfontosabb tulajdonsága a gyorsasága

A személyi kölcsönhöz jellemzően gyorsan hozzá lehet jutni, hiszen amíg egy jelzáloghitelre akár 4-6 hetet is várni kell, addig a személyi kölcsön pár nap alatt a számládon lehet. A gyorskölcsön azonban még ennél is gyorsabb, ami annak is köszönhető, hogy kis összegű (100 ezer-tól 1 millió forintig) kölcsönről van szó. Így, ha minden feltételnek megfelelsz, akkor az igénylése után akár pár órán belül meg is kaphatod az utalást.

Előnye, hogy az igénylése teljes mértékben online is történhet, ami szintén gyorsít a folyamaton a kényelemről nem is beszélve. Még a szerződés aláírása miatt sem kell a bankfiókba bemenni…

Az online hitelfelvétel technikai feltételei

Az online hitelfelvétel nem az ördögtől való, nem kell félned tőle, hiszen semmiféle speciális technikai felszereltséget vagy berendezést nem igényel. Kell hozzá:

 • stabil vezetékes otthoni internetre, vagy otthoni wifi amennyiben a hiteligénylést. mobiltelefonról vagy tabletről intézed
 • jó webkamera (a videóhívás lebonyolításához), vagy a mobileszközödön egy nagyobb felbontású előlapi kamera
 • friss operációs rendszer és böngésző

Milyen feltételekkel kaphatsz gyorskölcsönt?

A gyorskölcsönöket arra találták ki, hogy az ügyfelek enyhíteni tudják a hirtelen fellépő átmeneti pénzzavarokat, így általában gyorskölcsönként alacsonyabb összegeket vehetsz fel – ahogy azt már fentebb írtuk 100 ezertől 1 millió forintig terjedhet a felvett kölcsön összege. (Vannak olyan bankok ahol akár 7-8 millió forintot is adnak.)

A futamidő rövid, van, ahol hetekben számolják, a kamat a futamidő végéig fix.

A kölcsön összege nagymértékben függ a jövedelmed nagyságától is. Hogy pontosan mekkor az a törlesztőrészlet, amit a jövedelmed elbír azt a JTM-korlát szabja meg. A jogszabály értelmében a havi bevételed legfeljebb 50%-át költheted a hiteltörlesztésre, ha a jövedelmed 500 000 forint alatt van, ha havonta 500 000 forintot keresel akkor pedig a 60%-át.

Mennyibe kerül a gyorsaság és a kényelem?

A gyorsaság természetesen nincs ingyen, így a gyorskölcsönök kamata magasabb, mint a többi személyi kölcsönnek, mivel a bank a gyorsított eljárással magasabb kockázatot vállal.

Azt, hogy melyik banknál, mennyibe kerülne a gyorskölcsön a THM, azaz a Teljes Hiteldíj Mutató mutatja meg, ami segít a kölcsönök könnyebb összehasonlításában. Ez a mutatószám a kamaton túl számításba veszi a hitel egyéb költségeit is. Minél alacsonyabb a THM, annál kevesebbe kerül a hitel, ahogy minél magasabb, annál többet kell visszafizetned.

A hitelfelvételkor olyan díjak is felmerülhetnek, amelyeket figyelembe kell venni a számításaid során, ilyen például a folyósítási vagy a hitelbírálati díj.

Milyen feltételeket kell teljesíteni, ha gyorskölcsönt igényelnél?

A gyorskölcsön feltételei lényegében megegyeznek a személyi kölcsön feltételeivel:

 • magyarországi állandó lakcím
 • 18 év feletti életkor
 • legalább 3 – 6 hónapos munkaviszony a jelenlegi munkahelyeden
 • megfelelő rendszeres jövedelem
 • nem árt egy bankszámla
 • ne szerepelj a negatív KHR listán

A hiteligényléshez szükséged lesz:

 • az azonosításhoz személyi igazolványra, vagy azzal egyenértékű személyi dokumentumra, (kártya formátumú jogosítványra vagy útlevélre),
 • lakcímkártyára
 • a jövedelm igazolásához: vállalkozóként NAV jövedelemigazolásra, munkavállalóként munkáltatói igazolásra vagy bankszámlakivonatra,
 • a bank a hitelképesség megítéléséhez még más dokumentumokat is kérhet

Miért kell alaposan meggondolni a hitelfelvételt?

Ha hirtelen kisebb összegre van szükséged és nincs más, aki segítsen, akkor a gyorskölcsön nagy segítség lehet, mert gyors, kényelmes megoldás a váratlanul jelentkező anyagi problémák megoldására. Viszont magas a kamata, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy az egyik legdrágább hitelfajta.

Ezért nem tanácsos olyan dolgokra felvenni, amelyekre nem feltétlenül van szükséged. Ha mégis muszáj ehhez a hiteltermékhez folyamodni, akkor azt a lehető legalacsonyabb hitelösszeggel válaszd.

Milyen okokból utasíthatják vissza a kérelmedet?

A leggyakoribb kizáró okok a következők:

 • nincs igazolható jövedelmed, rendszeres bevételed, amit előző évi adóbevallással vagy bankszámlakivonatokkal tudsz alátámasztani.
 • szerepelsz a negatív KHR listán
 • próbaidőn vagy a munkahelyeden
 • nincs elegendő folyamatos munkaviszonyod
 • nem megfelelő életkor – minimum és maximum életkort is meghatározhatnak a bankok az egyes hiteltípusokhoz. A minimum bankonként eltérhet: a 18 éves kor a legjellemzőbb, de 21 vagy 23 év is lehet a követelmény.
 • nincsenek érvényes igazolványod,
 • nincs bejelentett lakcímed

Lényeges, hogy a gyorskölcsön igénylésekor reálisan ítéld meg a jelenlegi és jövőben várható hiteltörlesztési képességeidet! Komolyan mérlegelni kell, hogy mennyire rúg az a törlesztőrészlet, amit abban az esetben is biztonsággal tudsz fizetni, ha csökkenni kezd a jövedelmed (mondjuk elveszted a munkahelyed, vagy megbetegszel, esetleg lecsökkennek a megrendeléseid)  vagy egy újabb nem várt kiadás zavarja meg az anyagi egyensúlyt.

A címben feltett kérdésre válaszolva, miszerint “Mitől gyors egy gyorskölcsön?” egyszerű a válasz: azért mert gyorsan segít akkor, amikor a legjobban  pénzre van szükséged.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk