Keresés
Close this search box.

Hitelkártya: Áldás Vagy Átok?

Mindkettő lehet. Áldás annak, aki rendszeresen használja fizetőeszközként, a türelmi idő alatt visszatölti a teljes felhasznált keretet és havonta akár 6-8 ezer forint visszatérítést kap mindössze azért, mert bankkártyája helyett a hitelkártyájával vásárolt.

Miről is van szó?!

Átok annak, akit senki nem világosított fel arról, hogyan is kellene használni a hitelkártyát. Ennek megfelelően készpénzt is vesz fel róla és a vásárlásait sem fizeti vissza egyösszegben, csak a minimum fizetendő törlesztőrészletet fizeti, és nem érti, miért nem fogy a tartozása, mikor több tízezer forintot fizet be rá havonta.

Most az utóbbival foglalkozunk részletesebben

Minden hitelkártyának van egy teljes hitelkerete és egy minimum fizetendő törlesztőrészlete. Ennek mértéke jellemzően a hitelkeret 5%-a. Amennyiben nem fizetjük vissza a teljes, vásárlásra fordított összeget a türelmi idő végéig, akkor ez a bizonyos minimum fizetendő törlesztőrészlet az, amit rendeznünk kell legalább. Ezzel viszont mindössze annyit érünk el, hogy törlesztünk, de a költéseink után már kamatot kell fizetnünk, aminek a mértéke általában 3%. Nem is sok… Nem is sok? Számoljunk utána együtt.

Mit jelent ez számokban?

A példánk legyen az, hogy 300 ezer Ft a hitelkártyánk kerete, amit el is költöttünk. Nem olyan nehéz a mai árak mellett. Amit mindenképp be kell fizetnünk, az az 5%-a, vagyis 15 ezer Ft. A kamatra ebből 3%-ot fizetünk, ami 9 ezer forint. Tételezzük fel, hogy kötöttünk rá egy hitelfedezeti biztosítást, aminek a díja a tartozásnak a 0,9%-a, vagyis 2700 Ft, kifizetünk még 250 Ft-os számlavezetésre és még 250 Ft-ot SMS-szolgáltalásra. Az elköltött 300 ezer forintunk után így befizettünk 15 ezret, amiből 12200 Ft elment kamatra, biztosításra, számlavezetési díjra és az SMS-szolgáltatásra. Vagyis a kártyánknak a felhasználható hitelkerete 15 ezer forint befizetése után kemény 2800 Ft. Vagyis ezzel az ütemmel közel 100 hónapba telik, mire visszafizetjük azt a 300 ezer forintot. 100 hónap alatt 15 ezrével viszont 1,5 milliót fizetünk ki. (hozzávetőleges számítás a 1,5 millió, hiszen a hitelkártyánál mindig a fennálló tartozás kamatozik. Első hónapban 300e, másodikban 298200, és így tovább, de láthatjuk mit is jelent az 5 és a 3%)

Szóval van az egyik oldal, aki az egyetlen egyszer elköltött 300e forint után milliós kamatot fizet, és van a másik, aki minden hónapban elkölti a 300 ezer Ft-ot és nem hogy kamatot nem fizet, de évente megtakarít vele közel 100 ezer Ft-ot.

A hitelkártya helyes használatának szabályai:

Ne vegyél fel róla készpénzt és ne utalj róla (ezek azonnal kamatoznak, nincs türelmi idő)

Ha vásárolsz, a türelmi idő alatt mindenképp fizesd vissza a teljes tartozást (vásárlás + számla díjai)

Válassz olyan hitelkártyát, ahol visszatérítéseket kapsz a vásárlásaid után!

Ebben segítünk neked is!

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk