Keresés
Close this search box.

3+1 fontos szempont a megfelelő hitelkeret kiválasztásához

A helyes hitelkártya-használat egyik fontos pillére a hitelkeret. Több szempontból is veszélyes lehet egy nagy hitelkeret, de akár meg is könnyítheti a dolgunkat, ha mégis váratlan helyzetben nincs időnk más módon pénzhez jutni. Vegyük sorra milyen buktatói lehetnek a magas hitelkeretnek.

1. Túlköltekezés

Tipikus hibája a hitelkártya-használatnak, amikor úgy költekezünk, mintha nem is kellene visszafizetni. Ilyenkor fordul elő az, hogy nem tudjuk a teljes felhasznált keretet visszatölteni a türelmi idő alatt, hogy kamatmentes maradjon a használata, csak a minimum fizetendő törlesztőrészletet fizetjük, és máris ketyeg a kamat, a tartozásunk meg alig fogy. Ha már elkövettük ezt a hibát, akkor érdemes nem csak a törlesztőt fizetni, hanem annál nagyobb összeget, hogy amilyen hamar csak lehet rendezni tudjuk a teljes tartozást, miközben nem éljük fel róla a betörlesztett összeget újra.

2. Saját hitelképességünk rontása

Ahogy már korábban írtuk, a hitelkártyáknak a minimum fizetendő törlesztőrészlete, a hitelkeretünk 5%-a. Ez egy 1 milliós hitelkeret esetén 50 ezer forintot jelent. Rossz hír, hogy egy új hitelfelvétenél a bankok ezzel az összeggel akkor is számolnak, ha soha, egyetlen forintot sem költünk róla. Ha pl. a nettó jövedelmünk 300 ezer Ft és van egy 1 millió hitelkártyánk és egy 500 ezer forintos folyószámlahitelünk, akkor a jövedelmünket havi 75 ezer Ft törlesztőrészlet terheli. Mivel a jövedelmünk legfeljebb 50%-ig lehet hitellel terhelve (JTM mutató), már csak maximum akkora hitelt tudunk felvenni, aminek a törlesztőrészlete nem haladja meg a 75 ezer Ft-ot. Hogy ilyen esetben mit tudunk tenni, arról később írunk.

3. Nem várt élethelyzet

A felhasznált összeget, vagy legalább a törlesztőt akkor is fizetnünk kell, ha tartós betegség, vagy munkanélküliség esetén keresőképtelenné válunk, ezért fontos, hogy lehetőség szerint a hitelkártyát ne plusz pénzként, hanem fizetőeszközként használjuk. Annyit költsünk velük, amennyit a bankkártyánkkal is elköltenénk, akkor nem lehet nagy baj belőle. Persze létezik hozzá hitelfedezeti biztosítás is, ami munkanélküliség vagy tartós táppénz, rokkantság vagy halálesetén is fizet, azonban ezt mindenki maga dönti el, hogy megéri-e neki vagy sem. Őszinte leszek, én nem kértem hozzá. Én a hitelkártyámat a pénzvisszatérítések miatt használom. Általában 2-300 ezer Ft-ot költök vele havonta, 2-3 ezer forintot térít nekem vissza, felhasználástól függően. Ha abból indulunk ki, hogy ez kb. 1%, akkor ezt is elveszítem, ha biztosításra kifizetem a tartozás 0,9%-át. Akkor nem érné meg használnom és maradnék a bankkártyás fizetéseknél.

+1. Nagyobb hitelkeretnél többrétű lehet a felhasználásunk

Mint azt már korábban kifejtettük, lehetőségünk van több bank hitelkártyájánál is arra, hogy fix futamidejű áruhitelre, vagy kölcsönre váltsuk a hitelkeretünket. Alacsony hitelkeret esetén egy drágább műszaki cikk megvásárlása után a hétköznapi költésekre nem marad túl sok hitelkeretünk, amivel ki tudnánk használni a pénzvisszatérítéseket is a vásárlásaink után.

A felsoroltakat érdemes mérlegelnie mindenkinek, hiszen nem vagyunk egyformák, nem tudunk mindannyian fegyelmezetten költekezni és könnyen eladósíthatjuk magunkat a magas hitelkerettel.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk