Keresés
Close this search box.

Milyen lehetőségeid vannak, ha gyorsan pénzre van szükséged?

Neked is gyorskölcsönre lenne szükséged? Akkor mielőtt belevágsz ismerd meg a részleteket – a hiteltermék előnyeit és hátrányait!

Vannak élethelyzetek, amikor a pénz hiánya annyira nagy problémát jelent, hogy azonnali megoldásért kiált. Elromlik az autó, tönkremegy a mosógép, egy baleset miatt hetekre kiesel a munkából – ilyenkor egy gyorsan és egyszerűen igényelhető kölcsön valódi kapaszkodóként szolgálhat. Ilyen a gyorskölcsön, ami a személyi kölcsönök egyik alkategóriájába tartozik, igénylése pár óra, vagy maximum 1-2 nap alatt végbemegy, akár online, az otthonod kényelméből is intézhető.

Mielőtt azonban valóban klaviatúrát ragadva megigényelnéd a kölcsönt, alaposan gondold át a lehetőségeidet és csak akkor vágj bele a hitelfelvételbe, ha valóban nincs más kiút. A jelenlegi inflációs gazdasági helyzetben ugyanis kiemelten fontos, hogy a bevállalható törlesztőrészlet maximumát kellő biztonsággal határozd meg, hiszen ha azt sem tudod fizetni valami miatt, akkor még jobban tetőzöd a bajt.

Milyen kölcsönök közül választhatsz, ha azonnal felvehető hitelre van szükséged?

Ha gyors megoldást keresel, akkor napjainkban már többféle hiteltípus közül is választhatsz. Ilyen a gyorskölcsön, az áruhitel, a folyószámlahitel, a hitelkártya, illetve a személyi kölcsön is.

Mielőtt bármelyik mellett is végképp elköteleznéd magad, nagyon fontos megismerni ezen hiteltípusok előnyeit és hátrányait, mert lényegesen különböznek egymástól, és más más helyzetben lehetnek a segítségedre.

A leggyorsabb – és a legdrágább – a gyorskölcsön

Szakértők szokták tanácsolni, hogy a gyorskölcsönt mindenki csak a legvégső esetben válassza, aminek az az oka, hogy nagyon magas a kamata. A gyorskölcsön, mint a személyi kölcsönök egy speciális típusa akkor jelenthet hatalmas segítséget, ha valóban a lehető legrövidebb időn belül, a legegyszerűbb igénylési metódus mellett kell pénzhez jutnod. Előnye, hogy abban az esetben, ha mindenben megfelelsz a bank feltételeinek az online igénylés során, a pénz akár órákon belül a számládon lehet. Szabad felhasználású, nem kell hozzá ingatlanfedezet.


A feltételek között szerepel az állandó magyarországi lakcím, a betöltött 18 éves életkor, a munkaviszony igazolása, a megfelelő nagyságú, rendszeres jövedelem és az, hogy ne szerepelj a negatív KHR listán.

Ez a konstrukció általában 100 ezer és 1 millió forint közötti hitelösszegre igényelhető (bizonyos bankok adnak ennél többet is), rövid a futamideje, heti törlesztési kötelezettséggel járhat. Nagy hátránya azonban, hogy csak igen magas kamattal érheted el, ami miatt érdemes inkább csak vészhelyzeti lehetőségként tekinteni rá, azaz csak akkor felvenni, ha valóban nincs más megoldás.

Az áruhitelt csak meghatározott termékekre lehet felvenni

Az áruhitel olyan kölcsön, ami helyben az áruházban, vagy webshopon keresztül érhető el és kizárólag az adott bolt által kínált bizonyos termékekre vehető igénybe (például a drágább műszaki cikkekre, háztartási gépekre). Meghatározott feltételek mellett gyakran kínálják nulla százalékos THM-mel, rövid futamidőre, magas törlesztőrészletekkel.

Kiváló vésztartalék a folyószámlahitel

A folyószámlahitel olyan rendhagyó hiteltípus, ami lehetővé teszi a számodra, hogy a bankszámlád egyenlegének terhére költs, majd a számládra érkező jövedelem és jóváírások utólag fogják fedezni a kiadásokat és pozitív tartományba terelni az egyenlegedet. Több bank esetében a folyószámlahitel igénylése akár netbankon keresztül is intézhető, így akár már másnap elérhetővé válik a szükséges plusz egyenleg.

Lényeges tudnod, hogy ez a hiteltípus is igen költséges, hiszen minél nagyobb összeget használsz fel havonta, annál több kamatot kell utána fizetned. Emiatt, ha rendelkezel is ilyen azonnali hitellel, érdemes csak vésztartalékként tekinteni rá és csak akkor igénybe venni, ha már tényleg nincs más megoldás.

Hitelkártya – csak tudatosan

A hitelkártya igénylése már hosszabb időbe telik – plusz amíg a bankkártya és a hozzá tartozó PIN kód is megérkezik akár egy hetet is igénybe vehet. A hitelkártyát csak akkor használhatod díjmentesen, amikor online vagy személyesen vásárolsz vele, valamint, ha az igénybe vett összeget mindig az adott időszakon belül visszautalod rá. Hátrányként lehet említeni, hogy drága a készpénzfelvétel, az utalás és más tranzakciók, sőt a kamatok számításnál az is megtörténhet, hogy nincs kamatmentes időszak.

Személyi kölcsön szabadabb, rugalmasabb mozgásteret biztosít

A személyi kölcsönnek sok előnye van. Az igénylés viszonylag gyors, akár 2-3 napon belül a számlándon lehet a pénz, a felvehető magasabb hitelösszeg pedig komoly szabadságot ad, hiszen 7-8 millió forint is igényelhető. A törlesztőrészletek nagysága a hosszú futamidő miatt alacsonyan tartható, így ideális lehet az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára is. A fedezet nélkül igényelhető, szabadon felhasználható és mivel a választott futamidő végéig fix kamattal rendelkezik, így a havi kiadásaid jól tervezhetővé válnak.

Amennyiben gyorsan van pénzre szükséged a fenti lehetőségek közül te is ki tudod választani az élethelyzetednek, körülményeidnek legmegfelelőbbet.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk