Keresés
Close this search box.

Hogyan juthatsz könnyen, egyszerűen, gyorsan pénzhez? Gyorskölcsönnel!

Valami mindig elromlik, valami mindig közbejön – így a fillérre pontosan kiszámolt családi költségvetést az alapjaiban rázza meg. Ilyenkor jobb esetben hozzá lehet nyúlni a tartalékhoz, vagy ha az nincs kölcsön lehet kérni a rokonoktól, barátoktól. Ha ez sem opció, akkor jöhetnek a pénzintézetek által nyújtott hitelek. Mivel ilyenkor az idő is fontos tényező – azaz, hogy mennyi időbe telik a hitelügyintézés – meg kell találni a leggyorsabb megoldást.

Gyors és egyszerű: ez a gyorskölcsön!

Ha könnyen, egyszerűen és gyorsan pénzhez akarsz jutni, akkor a gyorskölcsönt pontosan neked találták ki. A gyorskölcsön igazából a személyi kölcsön egy olyan formája, amit – hűen a nevéhez – gyorsan bírálnak el, és gyorsan utalnak ki a számládra. A személyi kölcsönökön belül külön alkategóriát alkot, mert a hasonlóságok mellett számos különbség is van közöttük.

A két kölcsön közötti egyik fontos különbség a gyorsaságban, a másik pedig az árban fedezhető fel. A gyorskölcsön ugyanis szinte mindig drágább a személyi kölcsönnél. A gyorsasággal ugyanis nagyobb kockázatot vállalnak a bankok.

A gyorskölcsönre nagy az igény, hiszen a segítségével az átmeneti pénzzavar könnyen és gyorsan megszüntethető. Nem kell heteket várni a hitelbírálatra, mint más hiteltermékek esetén, akár néhány órán belül is pénzhez juthatsz, ha megfelelsz a bank feltételeinek. Arról nem is beszélve, hogy az egész folyamatot kényelmesen, sorbanállás nélkül otthonról intézheted.

Még ingatlanfedezet sem kell

A gyorskölcsön, a személyi kölcsönhöz hasonlóan, egy szabad felhasználású hitel, amihez nem kell ingatlanfedezet és önerő. Ez óriási előnyt jelent abban az esetben, ha eleve nem rendelkezel ingatlantulajdonnal, vagy ha rendelkezel, de azt nem akarod kockára tenni. Így nem kell az értékbecslés költségeivel vagy a közjegyző díjával sem számolnod.

Mindezek nagyon vonzóvá teszik a gyorskölcsönt, de igénylés előtt mégsem szabad megfeledkezned arról, hogy az az átlagnál magasabb THM többletköltséggel jár.

Kényelmes, mert online is elérhető

A gyorskölcsön igénylésének folyamata lényegesen nem tér el a személyi kölcsön igénylésétől:

  • elsőként tájékozódnod kell arról, hogy hogy mik a kölcsön igénylésének alapfeltételei. Érdemes a saját számlavezető bankodon kívül más pénzintézetek ajánlatait is megnézni, hiszen lehet, hogy kedvezőbbek a feltételek.
  • ha úgy véled, hogy a megadott feltételeknek megfelelsz, következhet az igénylés – azaz a kiválasztott bankhoz, az elvárt dokumentumok benyújtása.
  • a bank a dokumentumok alapján elbírálja a hitelt, majd pozitív döntés esetén akár egy napon belül a rendelkezésre bocsátja az igényelt összeget.
  • előny, hogy a gyorskölcsönt végig online is igényelheted – azaz a teljes folyamat, az igényléstől az elbírálásig elektronikus úton zajlik. Nincs szükség személyes találkozásra, sorbanállásra, időrabló várakozásra. Sőt, az online igénylés előnyei közé tartozik az is, hogy gyakran kapcsolódik hozzá kedvezmény

A gyorskölcsön összege

A gyorskölcsön jellegzetessége, hogy az ügyfelek javarészt alacsony összegben, rövid futamidővel igénylik. A bankok többségénél nincs is lehetőség a túl nagy összegű gyorskölcsönök igénylésére, általában 100 ezer forinttól 1 millió forintig áll rendelkezésre. A bankok hitelezési gyakorlata azonban annyira eltérő, hogy egyes pénzintézeteknél ma már ennél jóval nagyobb összeg is igényelhető, ami meggondolandó a hiteltermék ára miatt.

Milyen esetekben jó döntés egy gyorskölcsön igénylése?

A gyorskölcsön jó opció akkor, ha olyan élethelyzetbe kerülsz amikor sürgősen pénzre van szükséged. Ha nincs aki segíthetne, akkor óriási segítség, hogy akár néhány óra alatt megérkezhet a pénz a számládra.

A legegyszerűbb magánál a számlavezető bankodtól igényelni, hiszen a pénzintézet már tisztában van a jövedelmi helyzettel, ismeri a költési szokásokat, és azt, hogy mennyit keresel havonta. Persze – ahogy már fentebb említettük nem biztos, hogy a saját bankod kínálja majd a legkedvezőbb konstrukciót. Ezt a hiteligénylés előtt könnyen megnézheted egy szakértő weboldal gyorskölcsön kalkulátorának a segítségével – ahol az igényelt hitelösszeg és a kiválasztott futamidő megadásával fontos információkat kaphatsz arról, hogy pillanatnyilag milyen konstrukciók közül lehet választani. A kalkulátor a hiteleket sorba rendezi, így te is láthatod, hogy az egyes gyorskölcsönöknek mennyi lesz a Teljes Hiteldíj Mutatója, a kamata, és az is kiderül, hogy mennyi lesz a visszafizetendő végösszeg.

A gyorskölcsön és a törlesztőrészlet

A bankok számára jogszabály határozza meg, hogy egy jövedelem mekkora mértékben terhelhető. Ez neked is jó, mert véd a túlzott eladósodástól. A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) megmutatja, hogy a nettó havi (igazolt) jövedelmed legfeljebb mennyivel terhelhető adóssággal. teherrel. A JTM azokra a gyorshitelekre vonatkozik, amelyek mértéke meghaladja a 200 ezer forintot. A jelenleg érvényes szabályozás szerint a személyi kölcsönöknél a JTM 500 ezer forint havi jövedelem alatt 50, afölött pedig 60 százalék.

Az ideális törlesztőrészlet kiválasztásakor gondolni kell arra, hogy ez a teher hónapokig jelen lesz és arra is, hogy súlyos következményei lehetnek az esetleges nemfizetésnek. A felelős hitelfelvétel fontosságára rendszeresen figyelmezteti az ügyfeleket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kereskedelmi bankok is, ami igen furcsának tűnhet, hiszen elsőre azt hinnéd, hogy a pénzintézeteknek pontosan az lenne az érdeke, hogy minél több kölcsönt helyezzenek ki, amivel még több profitot termeljenek. Viszont egy nem fizetés a banknak is károkat okoz – időbe, erőforrások felhasználásába, pénzbe kerül – így a pénzintézetek érdeke az , hogy aki felvette a hitelt, az vissza is tudja fizetni azt.

Mivel közös az érdek ebben a kérdésben célszerű megfogadni a pénzintézetek tanácsát és elfogadni a megfelelő nagyságú havi törlesztőrészletet.

Mi az a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR)?

Akinek már volt dolga hitellel az tudja a választ: a KHR a hitelfelvevők adatait tartalmazó hitelinformációs nyilvántartás, amelynek segítségével a hitelt igénylők hitelképességét mérik fel a hazai pénzügyi szolgáltatók. Így zárják ki annak a lehetőségét, hogy ugyanaz a személy egyszerre több banknál is rendelkezzen hitellel és túlzottan eladósodjon. Ebbe az adatbázisba valamennyi hitelt felvevő személy adatai fel kerülnek, azért, hogy mindenki pontosan beazonosítható legyen egy-egy későbbi hitelbírálat során.

A Központi Hitelinformációs Rendszer kezeli a hitelszerződésekhez tartozó fizetési késedelmek, mulasztások, esetleges csalások, visszaélések adatait is, annak elérése érdekében hogy objektív módon meg lehessen ítélni a hitelképességet és minimálisra lehessen csökkenteni a hitelezési kockázatot. A KHR rendszere szétválasztja a rendben törlesztett hiteleket és a problémás törlesztéseket, így a hitel felvevője vagy a pozitív vagy a negatív KHR listára kerül.

Ha valaki jó ügyfélnek számít, akkor ez előny is lehet, de nemfizetéskor az ügyfél adatai a felkerülnek a negatív adóslistára, ami egy újabb hitelkérelemnél visszautasításra ad okot.

Összefoglalva: a gyorskölcsön egy nagyon népszerű, gyorsan elbírált személyi kölcsön, ami ingatlanfedezet nélkül igényelhető, és szabadon felhasználható. Kitűnő megoldás lehet átmeneti pénzzavar esetén, mert akár néhány óra alatt is folyósításra kerülhet.

Viszont a drágasága miatt valóban csak akkora összegben érdemes igényelni, amennyire feltétlenül szükség van.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk