Keresés
Close this search box.

Mire jó a gyorskölcsön?

Gyorskölcsön, gyors hitel – bárhogy is nevezzük, ugyanazt a személyi kölcsönök kategóriájába tartozó hitelterméket takarja. Olyan mint a személyi kölcsön, de mégsem az? – kérdezed most csodálkozva. Igen. Így van.

A különböző gyorskölcsönök a személyi hitelek közé tartoznak ugyan, de nem véletlen, hogy azon belül egy külön csoportot alkotnak. Ugyanis akad néhány olyan jellemzőjük, ami a többi terméktől megkülönbözteti őket. A különbségek közül talán a legfontosabb az a gyorsaság, aminek eredményeképpen a hitelösszeg már az igénylés leadását követő egy napon, vagy akár pár órán belül a számládon lehet, amennyiben a hitelbírálatnál mindenben megfelelsz a feltételeknek.

A hitelösszeg maximuma jellemzően 500 ezer és 1 millió forint között mozog, de olyan hitelező is van, amelynél a plafon 5-10 millió forint, a minimum pedig 100 ezer forint. A gyorskölcsönök általában drágábbak a személyi kölcsönöknél, a futamidejük is formabontó, hiszen előfordul, hogy csak néhány hétig tart.

Nem kell hozzá sem önerő, sem fedezet

Tekintettel arra, hogy a gyorskölcsön személyi hitelfajta, így az igényléséhez nem kell sem önerő, sem ingatlanfedezet – a felvett összeget arra fordíthatod, amire csak szeretnéd. A megszokott kötelező díjakkal természetesen itt is kalkulálnod kell: számlavezetési-, folyósítási díjat itt is felszámolnak majd. Lényeges az is, hogy a gyorskölcsönök jellemzően a személyi kölcsönöknél is magasabb THM mellett vehetőek fel, ezért alaposan meg kell fontolni, hogy élsz-e az általuk nyújtott lehetőséggel.

A különböző bankok ajánlatai között mindig érdemes válogatni, mert gyakran akad olyan termék, amelynél a költségek tekintetében jelentős eltéréseket találhatsz. Az összehasonlításban hatékonyan használhatod a teljes hiteldíj mutatót (THM), ugyanis annak a segítségével megismerheted, hogy mekkora plusz költséged lesz az adott hitellel a tőketartozás mellett, vagyis, hogy mekkora összeget kell visszafizetni a futamidő alatt.

Minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb lesz a kölcsön. Fontos tudnod, hogy a teljes hiteldíj mutatóban a hitel folyósításával nem összefüggő, valamint annak folyósítása előtt felmerülő díjak nem szerepelnek (ilyen lehet a hitelbírálati díj, a futamidő meghosszabbításának költsége, a rendelkezésre tartási jutalék, a biztosítási-, garancia-, átutalási költségek, a késedelmi kamat, és egyéb tételek).

Mit kell tartalmaznia a bankok ajánlatainak?

Vannak olyan információk, amelyeket a bankoknak az ajánlataikban kötelező feltüntetniük:

 • a hitelösszeget és a kamatnak a mértékét
 • a futamidő nagyságát,
 • a hitelkamat típusát ( ez lehet rögzített, változó, vegyes),
 • a THM -et
 • a termék/szolgáltatás árát,
 • a visszafizetendő teljes összeget, és a törlesztőrészlet nagyságát
 • egy példán keresztül a hitelezés folyamatát egy meghatározott összegre és futamidőre.

Mi az a JTM?

A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) kifejezéssel is találkozni fogsz a hiteligénylés során. A hitelbírálatnál ezen a szabályozáson fog múlni tulajdonképpen az, hogy felveheted-e a kívánt összeget vagy sem. A JTM azt határozza meg, hogy a nettó havi (igazolt) jövedelmed legfeljebb hány százalékig terhelhető adósság teherrel. A JTM csak azokra a gyorshitelekre vonatkozik, amelyek mértéke meghaladja a 200 ezer forintot. A személyi kölcsönöknél a jelenleg érvényes szabályozás szerint a JTM 500 ezer forint havi jövedelem alatt 50, afölött pedig 60 százalék.

A jövedelemigazolás nem lehet 30 napnál régebbi – ezt általában a munkáltató adja ki, de kibocsátó lehet az adóhatóság, vagy maga állam is. Ha a hitelező a saját bankod, akkor informálódhat a pénzforgalmi számládról is, hiszen az azon megjelenő rendszeres átutalások megmutatják az aktuális jövedelmi helyzetedet.

Az igénylés egyszerű és online is kivitelezhető

Az ügyintézés könnyen zajlik, az pedig, hogy akár online is kivitelezhető még kényelmesebbé teszi a folyamatot. Elsőként meg kell nézned az egyes pénzintézetek gyorskölcsön-ajánlatait, majd miután sikerült kiválasztani a neked tetsző hitelterméket és bankot kezdődhet az igénylés, ami lényegében azt jelenti, hogy a bank beazaonosít (ehhez kellenek majd a személyazonosító okmányaid, lakcímkártya, adókártya), majd kéri a hitelbírálathoz szükséges dokumentumokat. Ha mindent rendben talál, akkor már utalja is a pénzt a számládra.

Vannak olyan feltételek, amelyeknek mindenképpen meg kell felelned a pozitív hitelbírálat eléréséhez:

 • állandó magyarországi lakcím
 • betöltött 18 éves életkor
 • fontos a munkaviszony igazolása (30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás), hiszen a gyorskölcsön fedezetéül a jövedelmed szolgál (a munkaviszonynak banktól függően legalább 3- 6 hónaposnak kell lennie, a próbaidős munkavégzés vagy a határozott idejű munkaszerződés pedig sok esetben kizáró ok)
 • megfelelő nagyságú, rendszeres jövedelem
 • a bank ellenőrizni fogja, hogy milyen adós vagy – azaz szerepelsz-e a negatív KHR listán. Ha igen, akkor ez a legtöbb banknál kizáró okot jelent – persze vannak olyan hitelintézetek, ahol ennek ellenére is hiteleznek, csak jóval drágább konstrukcióban

Gyorskölcsönnél ne gondolkozz nagyban!

A gyorskölcsön nem arra való, hogy nagy összegeket igényelve abból valósítsd meg életed legnagyobb beruházását. Célszerű mindig kisebb összegben gondolkodni, a kisebb – váratlan kiadások fedezésére igényelni és fordítani a kapott összeget. Gyors, könnyű igényelni, szabadon felhasználható – de, ahogy azt már fentebb említettük ennek ára van, mert drága hitelnek számít.

A gyorskölcsön fedezheti az elromlott autó megjavítását, egy tönkrement laptop pótlását, nélkülözhetetlen háztartási eszköz vásárlását, vagy átmeneti anyagi problémák megoldását, ha éppen nincs elegendő pénzügyi tartalékod.

Milyen okok miatt utasíthatják el a kérelmedet?

A hitelkérelmedet bizonyos esetekben a bankok elutasíthatják. A siker esélyét csökkenti, ha szerepelsz a KHR negatív listáján, ha nincs elég hosszú munkaviszonyod, vagy ha nem elég magas a jövedelmed. Mivel a bankok részletesen közlik a feltételeket, így már a kölcsön igénylése előtt előre láthatod, hogy az adott hitelezőnél milyen sansszal indulsz a gyorskölcsönért.

Mi történik, ha ne tudod fizetni a gyorskölcsönt?

Sajnos a legnagyobb igyekezeted ellenére is előfordulhat, hogy nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, ilyenkor a pénzintézet késedelmi kamatot számolhat fel. Ha pedig nem tudod teljesíteni a szerződésben kikötött időpontig a kötelezettségeidet, akkor a bank felmondhatja a szerződést, és egy összegben visszakövetelheti a kölcsönadott pénzt.

Összefoglalva: a gyorskölcsönök gyorsan és egyszerűen igényelhetők, de a döntést mégsem szabad elhamarkodni.

Megosztás

További cikkeink

Írj nekünk